Picture shows EUs green deal

CSRD klubbat av riksdagen

Låt oss prata om något som är på allas läppar i affärsvärlden just nu: CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Onsdagen den 29 maj klubbade Sveriges riksdag slutligen förslaget om hur CSRD ska införlivas i svensk lagstiftning. Äntligen vet vi vilka företag som omfattas och från när: Räkenskapsår som börjar den 1 juli 2024 eller senare.

Därmed kan många av de företag som redan kommit långt i sina förberedelser välja att skjuta på rapporteringen till 2025. Men det finns också en stark drivkraft som gör att många troligen väljer att rapportera redan 2024 som de planerat för: De verkar och påverkas i högst grad av sin omvärld och har anledning att möjliggöra jämförelser med andra liknande verksamheter inom EU.

För dig som ännu inte satt dig in CSRD är det alltså hög tid! Här kommer en snabb sammanfattning:

CSRD är en ny EU-förordning och milstolpe som innebär att vissa bolag ska rapportera detaljerat och jämförbart om hållbarhet. För första gången finns en standard som gör rapporterna jämförbara på riktigt.

Varför är det viktigt?

  • Ökad transparens: Företagens påverkan på miljö och samhälle blir tydlig.
  • Bättre underlag för investeringar: Investerare kan fatta välgrundade beslut baserade på jämförbar och pålitlig information. EU vill styra investeringarna till hållbara verksamheter,
  • Bidrag till en grön ekonomi: CSRD är en del av EU:s större plan, European Green Deal, med målet att göra Europa klimatneutralt till 2050.

Omfattning av CSRD: Förordningen täcker ett brett spektrum av företag, från stora multinationella företag till noterade små och medelstora företag, samt icke-EU-företag med betydande verksamhet inom EU.

Vad måste företagen rapportera om? Företagen måste nu rapportera om en rad olika ESG-faktorer (miljö, socialt ansvar och företagsstyrning) på ett mer detaljerat sätt. Detta inkluderar information om utsläpp, arbetsförhållanden, mänskliga rättigheter och mycket mer. Allt detta ska dessutom granskas av en auktoriserad revisor för att säkerställa rapporternas tillförlitlighet, dvs hållbarhetsdata jämställs med finansiell data.

Sammanfattning: CSRD handlar inte bara om att följa regler – det är en möjlighet för företag att affärs- eller verksamhetsutveckla för en hållbar framtid och stärka förtroendet hos kunder och investerare. Det kommer att sätta press på bolagen i hållbarhetsfrågor och forma näringslivet i många år framöver.

riksdagens webbplats finns mer information om beslutet.